Cum se adaptează păsările la schimbările climatice: supraviețuiește cine poate
Mărimea creierului este, fără dar și poate, semn distinctiv al evoluției umane. Acesta ne permite să înțelegem lumea încojurătoare mai bine, astfel încât să ne putem descurca prin ea.
Creierele au evoluat independent la mamifere și păsări. Inteligența sporită oferă un avantaj animalelor, mai ales atunci când vine vorba despre viața lor de zi cu zi.
De exemplu, animalele cu creier mai mare au mai mari șanse de a reuși în zonele urbane sau atunci când sunt eliberate în noi habitate.
Oamenii de știință au comparat dimensiunile creierelor a 1.176 de specii de păsări, reprezentând aproximativ 10% din toate speciile de păsări din întreaga lume.
În cadrul studiului, ei au descoperit că speciile care acordă mai multe resurse creșterii puilor ar avea creierul mai mare, iar asta se reflectă și la pui, acest lucru transmițându-se din generație în generație.
Cu alte cuvinte, părinții susțin creșterea creierelor puilor lor. Acest lucru permite animalelor tinere să depășească provocările și duce la evoluția speciei.
Legătura dintre schimbările climatice și dimensiunea creierului la păsări
Deoarece încălzirea globală provoacă schimbări climatice locale, aceasta va afecta cantitatea de hrană disponibilă pentru păsări și alte animale.
De exemplu, pe pajiști, precipitațiile scăzute reduc cantitatea de semințe, o sursă importantă de hrană pentru păsări și rozătoare.
Animalele care trăiesc în habitate calde și uscate, cum ar fi veverițele de pământ din Africa de Sud, pot depăși limitele toleranței la căldura din timpul zilei.
A avea mai puțină hrană și mai mult stres termic poate duce la scăderea numărului de indivizi, așa cum deja ți-ai închipuit.
Iar pentru animalele care trăiesc în habitate reci, cum ar fi gaiele siberiene din Arctica, temperaturile mai calde pot avea efecte negative, de asemenea, dar efectele finale diferă.
Gaia siberiană stochează hrana pentru a supraviețui iernii, dar în timpul iernilor mai calde, cu mai puțină zăpadă, rezervele de alimente se pot altera, iar acestea pot muri de foame.
Cu toate acestea, gaia siberiană este o pasăre extrem de inteligentă, astfel că este capabilă să găsească soluții, dacă situația o cere, așadar va avea șanse sporite de suprviețuire.
În general, animalele ce dețin creier mare se pot adapta rapid prin schimbarea flexibilă a ceea ce și, mai ales, cum mănâncă.